Friday, June 19, 2009

Yedek Subay Sınavı'na girecekler... Bu bilgiler hayatınızı kurataracak

Kısa Dönem askerliğini yapan biri olarak asker adayı arkadaşlarımla bazı tecrülerimi paylaşmak isterim; herşey askerimizin rahatı için. Rahata çok ihtiyacınız olacak. İşte başlıyoruz.

- Yedek subay sınavı ile duyacağınız şeylerin hepsine inanmayın. Yok 1. gün girilirse uzun çıkıyor, 3. gün girilirse kısa çıkıyor diye bir şey yok. Bunun garantisi yok. Kuralı da yok. Ama şu var; mesleğiniz askeriyenin işine yarayacak bir meslekse örneğin elektronik/elektrik mühendisiyseniz yedek subay olma riskiniz var. Bu nedenle Aralık celbi gibi yoğun dönemlerde giderseniz bu riski en hafife indirgersiniz. En riskli celp ise Nisan celbi. Bir çok arkadaşıma uzun dönem çıktı. Burdaki mantık şu; Nisan celbinde başvurular az, risk çok. Aralık celbinde başvurular çok, risk az. Ağustos celbi orta yoğun bir celp, risk de orda düzeyde.

- Sınava Tuzlada girmiştim. Mümkünse çok erken gidin. Sıra numaranızı alın. Tuzla'ya 07:00'da gitmiştim. İçeri girdiğimizde saatler 10:00 idi. 16:00'da işi bitirip çıkmıştım. En iyisi 06:00'da Tuzla'da olup sıra numarası almak. İçeride prosedürel çok iş var. Bu nedenle uzun saatlere hazırlıklı olun. Sınavdaki soruları yapmaya çalışın. Ne hepsini sallayın ne de hepsini yapın derim. Çok göze batmamak lazım :)

- Sınava giderken sakalınızı kesip gidin. Beraber giden bir arakadaşımı top sakalı var diye almadılar. Traş oldu ve 1 saat gecikmeli içeri girdi. Bazı arkadaşlar da sorun yaşamamışlar. Bence risk almayın sakalınızı kesin. Nasıl olsa 10 güne kadar kesilecek. Sonradan bu yazıyı hatırlarsınız :)

- Nasıl olsa askerde keserler demeyin, saçınızı da kestirin. 3 numara yeterliydi sanırım. Ne daha fazla kestirin ne de daha çok. Aza da laf ederler çoka da. Oralarda kestirmeyi de denemeyin. Kuyruk, laf işitmek, bunlara değer mi ? :)

- Giderken mutlaka alınması gerekenler listesinde en önemlilerini yazacağım. Bunlar tecrübeyle oluşturuldu. Hepsinin bir anısı olup, son anda laf işitmekten kurtuldum. Bazıları gereksiz gibi gelse de, düşünmeden alın derim.

1) İçlik. Hele ki soğuk bir yere gidiyorsanız hayatınızı kurtaracak.
2) Bot için kaliteli tabanlık/keçe (Soğuk mekan ise yünlü olmasında fayda var). Bot vurmasına karşı vatka alın. Hayatımı kurtarmıştı. Çok işe yarıyor.
3) Yeşil yün eldiven. İçtimadan önce komutanlar gelene kadar soğukta saatlerce dikilirken ellerinizi korur gitmeden mutlaka alın. Ona rağmen soğuk nedeniyle parmağımda çatlak oldu. Eldiven olmasa kim bilir nolurdu.
4) Bulaşık eldiveni. Oha nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim. Acemi birliğine teslim olduktan sonraki gün, 300 kişinin tabildotunu yıkama şerefine nail oldum. 6 saat boyunca suyun içinde olmak hoş bir duyguydu. Bu tür birliklerde temizleme işi sırayla size gelir. Kaçış yok. Kaçmaya kalkarsanız çok göze batarsınız. Bu nedenle bir paket bulaşık eldivenini atın valizinize. Kafanız rahat olsun. Hayat size gol atmasın, size hayata gol atın :)
5) Bol iç çamaşırı ve çorap götürün. Eşofman ve spor ayakkanızı da alın yanınıza. Spor saati için verilen eşofmanlar uymayabiliyor. Hatta tayt gibi duruyor. Birlikte öyle gezmek de hoş olmaz :). Bu tür eşofman ya da kıyafetlerde öle acaip renkler tercih etmeyin. Hatta valiziniz bile göze batmayacak bir renge sahip olsun. Bavulum kırmızı diye az kalsın İstanbul'a gönderiliyordu. Mavi, koyu yeşil gibi renkler yani koyu renkler mantıklı olur.
6) Sarı ve garip görünümlü yastıklara denk düşebilirsiniz. İçim rahat etmez diyorsanız yastık üzerine sermek için ufak bir el havlusu işinizi görecektir.
7) Temiz poşeti & Kirli poşeti. Askeriyede kirli ve temizleri bu poşetler içerisinde saklıyorsunuz. Birliğinizin kantininden de alabilirsiniz.
8) Telefon kartı. Götürüldüğümüz birliğe telefon kartı 2 gün sonra gelmişti. Gitmeden alsaydım 3 gün boyunca telefon kuyruğu olmadan konuşabilecektim. Askeriyede telefon yasak. Acemi birliğine telefon gotürmek hayli riskli. Arama tarama olabilir olmayabilir. Şans. 30 gün ankesörlü telefonlarla işinizi göreceksiniz ve malesef çokça sıra olacak başka şansınız yok.
9) Terlik. Verilen terlik uymayabilir ya da ben rahat edemem derseniz, özel aldığınız terlik yardımınıza koşacaktır.
10) Tırnak makası. Gittiğiniz yerden de alabilirsiniz ama ne gerek var. Alın koyun valizinize. Olur da bulamazsanız artık nasıl kesersiniz onu da bi hayal edin.
11) Ufak bir dikiş seti. Son anda bir düğmenizin olmadağını farkettiğinizde ve içtimaya 5 dk kaldığında hayattan bir gol daha yememiş olacaksınız :)

- Eğer doğu tarafında erişimi zor bir yere düşerseniz, KTM'lerde 1-2 gün belki de daha fazla konaklamak durumunda kalırsınız. En iyi durumda 1-2 güne acemi birliğinize sevk edilirsiniz. Açılımı Kabul Toplama Merkezidir. Geçici konaklama yerleri olduğundan konforlu yerler değildir. Bu durumda yastık için havlu devreye girecektir :)

- Denetlemeler bir asker için en zor günlerdir. Burada sizden ziyade karakol ya da birlik üst makamlarca denetlenir. Bu nedenle stresli günlerdir. Bu günlerde etrafta fazla gezinmeyin (iş kitlenir) komutanlarınızı fazla yormayın. Onlar da sizi yormasın. Bu lafımı hatırlayacaksınız.

- Askerde yazıcı olayım, böylece yatarım demeyin sakın. İnternet olur diye de ümitlenmeyin. Bazen geceleriniz kuru ekran başında geçerken, diğer askerler fosur fosur uyuyor olabilir. Ortamı kolacan edip öyle aday olun. Zaten gittiğiniz birlikte, usta birliğinden bahsediyorum, üniversite mezunu olduğunuzdan dolayı size zaten özel bir iş verilir :)

- Acemi birliğine gittiğinizde 30 gün boyunca eğitim verirler. Dışarı çıkartmazlar. Bu nedenle yanınıza yeterli miktarda para almış olduğunuzdan emin olun. Kabaca 200 YTL bana yetmişti. Gene de fazlasını alın yanınızda bulunsun. Bazen bir çokonat sizi kendinize getirir :)

- Acemi birliğinde herkes aynı saatte aynı işleri yapmaya başladağından dolayı muazzam kuyruklarla karşılaşacaksınız. Kahvaltı kuyruğu, traş kuyruğu hiç bitmeyecek. Sakalınız hızlı uzamıyorsa ve farkedilmiyorsa geceden traş olun. Botunuzu da gece boyayın. Sabah direkt kahvaltıyla başlarsınız, hayat size güzel olur :) Bu arada bot boyasına dikkat. Kirli bir botla asla dolanmayın, çok laf işitirsiniz benden sölemesi.

- Askerde künye, mendil vs. gibi şeyler verilir. Bunların sürekli üstünüzde olması beklenir ve de ara ara kontrol edilir. Bunları mümkünse hiç çıkarmayın. Kaybeden ya da yanında taşımayan arkadaşların çok başı ağrımıştı :)

- Asker malzemeleri alırken hiç masraftan kaçınmayın derim. Çünkü aldığınız o abidik gubidik şeyler sayesinde askerde çok ama çok rahat edeceksiniz. Arkadaşımın zoruyla ufak bir dikiş seti almıştım. Yaf dedim ne gerek var. Denetleme öncesi kopan düğmemi onun sayesinde dikmiştim. Yoksa yaka bağır açık çıkacaktık tümgeneral karşısına :)

- Güneşi bol olan bir yere düştüyseniz güneş kremini ihmal etmeyin. Nöbet esnasında güneşlenirsiniz :)

- Güzel kol saatinizi evde bırakın ve askerde çok moda olan casionun o efsane saatlerinden birini alın. 10-20 TL birşey. Asker malzemesi satan dükkanlar bilir.

- Askerde bir arkadaşım birliğine yedek bot alarak gelmişti. Kendisine oha demiştim. Ama haksız da çıktım. Verilen bot çocuğun ayağına uymadı. Ve yedek bot hayatını kurtardı. Sizin de ayağınız çocuk mezarı gibiyse bence iyi fikir. Asker malzemesi satan dükkanlarda bulunabiliyor. Ama sakın yandan açılan özel botlardan almayın. Komutanlar direkt fark eder :) Tüm bunlar para demek. Ama şunu da unutmayın. En az 5 ayınız bilmediğiniz bir yerde bilmediğiniz kişilerle geçecek. Rahatınız herşeyden önemli. Bazen aldığınız 1 TL'lik bir iğne bile işinizi kolaylaştıracak. Yoksa o askerlik bitmez :)

- Sınavlar malesef belirsiz bir gün ve saatte açıklanıyor. Acaba açıklandı mı diye site karşısında saatlerce heba olmuştum. Son anda http://www.askeroldum.com'u buldum. O tarihte farklı bir sayfada hizmet veriyorlardı. Bir ücret karşılığında kayıt oldum. Adamlar sonuçlar açıklandığı anda, uyarı smsi attılar. O esnada Metrocitydeydim. Arkadaşa baktırdım. Ve uçak biletini aldırdım. 90 milyona uçtum. Forumda bir arkadaşla yazışmıştım. Benden 1-2 saat sonra 200 milyona aynı yöne bilet bulabilmiş.

- Birliğinize zamanında teslim olun. 12 Ağustos, 12 Aralık ya da 12 Nisan 17:00'ye kadar teslim olmanızı beklerler. Siz siz olun en iyisi 14:00 gibi birliğinizde oldu. Sona kalmayın benim gibi de dona kalmayın :) (16:55 de teslim olmuştum, sivil hayat kar kardır demiştim)

Tüm asker adaylarına şimdiden başarılar. Unutmadan paylaşmak isterim, 337. Kısa Dönem için güzel bir site yapılmış. Bence bir göz atılmalı derim.
http://337.kisadonem.com/

Hayırlı tezkereler dilerim. Vatan size emanet !!!

26 comments:

utku gündoğan said...

Valla hocam iyi yazmışsın
bunlar tabiki senin yaşadıkların ve tecrübelerin. Ama dinlediğimiz binlerce hurafeden bir tanesi işte... Ben de askerden dönünce anlatacaklarım yalnızca beni ilgilendirir. Çünkü 3. bölüktekilerin eve döndüklerinde anlatacaklarıyla, 4. bölüktekilerin arasında dağlar kadar fark var. Ben birliğimden biliyorum. Bir askerin inanması ve itimat etmesi gereken yalnız ve yalnızca 1 şey vardır. O da askeriyeye giriş tarihidir. Geri kalan her şey değişir. Alt ranza ve üst ranzada yatmak bile çok farklı. Yine de bilgiler için teşekkür ederiz.

Edward Ander said...

bilgiler için çok teşekkürler. aklınıza geldikçe yazarsanız da çok iyi olur.

skywalker said...

Arkadaşalar, yedek subay sınavını o kadar meşakatli hale getirmeyin. Ben Tuzla'da son gün ve öyle sabahın 6'sında falan gitmedim tam hatırlayamıyorum ama öğlene doğru oradaydım ve direk bizi aldılar. İlk günler katılım yoğunluğu çok olacağından sürünebilirsiniz, en temizi son gündür. Üniversite mezunu olduğunuz için her türlü avantajlısınız. Dönemlerin ülke içindeki dağılımda hiç bir etkisi yoktur. Ben Nisan celbinde Ankaraya düştüm. Yaptığım ufak çaplı istatistikte yedek subaylık dışında öle zor bölgelere düşen olmadı. Yalnız sınavı sallamamazlık yapmayın. Neden diye sorarsanız, gerçekten ciddi bir şekilde vakit ayırıp soruları cevaplayanlar %80 merkez komutanlık ve diğer genel komutanlıklara dağılıyorlar. Ben Jandarma Genel Komutanlığında yaptım ve edindiğim bilgiler doğrultusunda sınavın bu tür merkez komutanlıklarda değerlendirildiğiydi. Bunun dışında hakkınızı ve hukukunuzu iyi bilin, üstleriniz gibi gözükenlerin (astsubay uzman) ne durumda size keyfi hareketlerde bulunamayacağını iyi belleyin. Kısa dönem asker, askeri yargıda er olarak yargılanmaz. Sizden kaynaklanan bir hata veya dangalaklık yoksa sizi kimse ezemez, kötü davranamaz. Yıldızlar bile kısa dönem olduğunuzu bilirse size ona göre yaklaşırlar. Ben bunun için tekmil verirken başta dönemimi söylüyordum ve gerçekten işe yarıyordu düşünün ki genel komutanlıkta, normal bir tugayda göremeyeceğiniz binbaşılara, ve yüzbaşılara. Hiç bir zaman üstünüzden korkmayın korktuğunuzu belli etmeyin. Özellikle subaylardan. Çünkü sizler onun askerisiniz ve eğitimli, kültürlü insanlarsınız. Laubali ve dangalakça davranmadıktan sonra kimseden kaçmayın. Denetleme aslında öyle karın ağrısı bir durum değildir. Bunu karın ağrısı yapan bölük komutanları ve astsubay, uzmanalardır. Onlar kadrolu oldukları için götleri üç buçuk atarlar. Kısa dönemler bu denetlemelerde acemilikteyseler çok bir işe maruz kalmazlar. Ama gene de tetikte olun. Kültürünüzle, konuşmanızın tonajıyla çok rahat bir şekilde hareket edebilirsiniz. Rütbeliler korkulacak insanlar değildir, tam tersi karşılatığınızda halinizi hatrınızı sorarlar sizi adam yerine koyarlar (mutlaka kısa dönem olduğunuzu söyleyin) Ben yazıcı olarak görev yaptım. En yüksek muhattabım albay'dı. Fakat farklı bir kıta'nın yazıcılığını yaptığımdan öyle asker kaydetme, hastane raporu yazdırma izin zıvırtılarıyla uğraşmadım. Ama şunu söyliyim ki yazıcı her zaman askeriyenin en baba adamıdır. Uzmanlar bile rica minnet size yavşarlar. Evet belki gece kayıt yazmak zorunda kalabilirsiniz ama inanın nöbet tutmak ayak işleri yapmak ondan bundan fırça yemekten çok daha iyi bir şeydir bu. Arkadaşlarınız gecenin bir saati nöbete kalkarken siz memur gibi sabah 6 akşam 7 takılır ve misler gibi deliksiz uyku çekersiniz. Bütün askerleri tanırsınız ve kendilerine mesafeli bir ilgiiyle yaklaşırsanız onların kralı olursunuz. Bölüğün veya komutanlığın en popüler adamı olarak askerlik yaparsınız. İşinizi iyi belleyin ve bütün cinliklerini kavrayın. fırlama gibi gözükmeyin ama iş bitirici olarak bir imaj yaratın. Bu yüzden çok şey kazanabilirsiniz. Elinizde sürekli kitap olsun bol bol okuyun. Rütbelilerin hoşuna gider ve bir muhabbet kurma alanı yaratır.
Götünüzden yırtarcasına tekmil vermeyin. Onların hepsi safsata. Adam gibi hafif tonajda yeterlidir. Eğer selam vermek, sürekli hazır olda yürümek istemiyor ve sevmiyorsanız elinizde sürekli bişey olsun :D ben paso kağıtlarla gezindiğimden bir allahın kuluna selamda vermiyordum hazırolda da yürümüyordum. Meşgül görünün, :) sanki böle komutanlığı kurtaracak bir şeyler yapıomuş gibi davranın :D Bu arada kısa dönem acemilikte gittiği yerde askerliğini bitirir %90

skywalker said...

Askerliğini Jandarma Genel Komutanlığında yapacaklara bir bilgi sunarsam. Düşebileceğiniz en iyi yerdir. Özellikle İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerden gelenler için bulunmaz bir askerlik deneyimidir. Bir kere mutlaka Ankara'da arkadaşlarınız olur. Hatta eski kız ark. arayıp tekrardan bir ilişkiye başlayabilir, askerliğin abazanlığını minimum'a indirebilirsiniz. (Asker olduğun için para ödetmemeleri cabası) E mekanlar tam istediğiniz gibi isterseniz Tunalı Hilmi,Arjantin, isterseniz Ümit köy ve civarı. Ankarada Jandarma olursanız muhtemelen Destek Kıtalar Grup Komutanlığında görev alırsınız. Benim gibi %1 ihtimalle yazıcı olabilirsiniz ve Destek Kıtalar Grup Komutanının yazıcısı olabilirsiniz. Özel mesleklerin dışında bunu belirleyen kişi acemilikteki komutanınız olur. İyi bir imaj bırakın ki size Jandarma G.Komutanlığının kapısı açılsın. Bakanlıklar olarak anılan bu grup Anıttepe'de yatar (G.Komutanlığın 200 m arkası. Genelkurmayın arka tarafı) Özel koğuşları vardır ve çiçek gibidir. Genel komutanlıkta görev yapan garsonlar, ve diğer görevli erlerle takılırsınız. O yüzden daha düzgün ve normal tiplerdir. Şimdiden söliyim soldan 3 oda boşsa direk dalın kaçırılmaz bir yer, altlı üstlü 8 kişi kalıyorsunuz VIP oda anlayacağınız. Koğuşlar özel koridorda olduğu için sabah çıkarken kitlenir. Pek bi işe yaramaz ama diğer erler için genede sakıncalı bi yerdir.KEndi tuvaletiniz vardır dışardan kimse giremez Koridorun dışı tam bir curcunadır. Ulaştıma bölüğü, ıvır zıvır bölüğüde olduğu için karman çormandır. Muhafızlardan uzak durun içlerinde iyi temiz insanlar vardır, ama %50 si çapulcudur. Hiç sallamayın artislik yapan olursa gereken cevabı verin. Bu adamlara verielcek en güzel imaj Genelkurmayın nerdeyse babanız kadar yakın olduğunu alttan altta yaymaktır. O zaman en delikanlı geçineni bile size diklenemez.












Yalandan kim ölmüş arkadaşlar kafayı çalıştırın :) Bu dedikodu öyle bir yayılır ki astsubaylara falan kadar gider kafanız rahat olu. En son bi tanesine blöf atarak çıkıştım adamlar hiç tepki göstermeden "bırakın falan" deyip gittiler. O yüzden sıkın sıkabildiğiniz kadar. Banyolar genelde iyidir bilmiyorum karşılaştırma yapamayacağım tek kötülüğü tek bir hattan ilerleyen gider yolu olduğundan kefal misali suda akan attırıkları görebilirsiniz. O yüzden yüksek tabanlı bir terlik iyi olur. Ama o kadar da cefası olsun di mi :) Yazıcı adam her gün dışardadır, yok elektirikti, yok suydu, yok araba taksidiydi paso dışarda takılırsınız. Çıktımıda saat 5'e kadar dönmeyebilrisiniz (komutanın emir askeri astsubayla aranızdaki muabbete bağlı)Eğer sürekli dışardaysanız mutlaka araba varsa götürün ben çok pişman oldum. Benden önceki dedem (benden üst dönemdeki asker) arabasını götürmüş. Sabahtan işleri halleder bütün gün internet cafelerde sağda solda takılırsınız. Komutanınızın lafını ettiği bişey varsa ve ucuzsa alır koca askerlik boyunca karargahta takılmazsınız çünkü sizinde yardımcılarınız olacağından işi öğretip emekliye ayrılabilir özel kalem müdürü şeklinde yeni bir görev edinebilirsiniz. Sivil memur sayısı askerden çoktur süper taş hatunlar vardır. Ama cool olun ve kısa dönem olduğunuzu çaktırabilirseniz biraz şansınız olabilir :)Sakın olaki muhafız grubuna düşmeyin sıçarsınız, o adamalarla yatıp kalkar htürlü hayvansal alışkanlıklar edinebilirsiniz. Kütüphane çok kıyaktır. Arşiv eğitimi alanlar genelde oradadır. Onun dışında dispanser denilen sağlık ocağına kimyacılar falan gider. Orası da iyidir ama arkadaşlar koğuşların basıklığından baya dert yanıyordu, mıntıka temizliği yaptırabilirler dikkat :) sosyal tesisler vardır bir nevi ordu evi. Burada büfe, veya otel resepsiyon kısmında takılabilirsiniz. Güzeldir Ankara ve J.Genel Komutanlığı işallah oraya çıkan arkadaşlarımız olur.

Sevgiler herkese

Anonymous said...

aktarılan tecrubeler ıcın herkese tesekkurler

Anahtar said...

harika bilgiler çok teşekkürler inanılmaz yararlı bir site olmuş...

confessmundo said...

teşekkürler

silver said...

arkadşlar herşey için teşekkürler
hayırlısıyla gider geliriz bizde inşallah.

Anonymous said...

tüm paylaştığınız bilgiler için teşekkürler...yarın sınava gireceğim.giren arkadaşların hepsine kolaylıklar diliyorum..
sayfanızı takip edeceğim...

abdullah76 said...

Arkadaşlar askere giderken askeri malzeme satan ve insanları hem fazlasıyla kazıklayan ve sonradanda mağdur eden ARMY SHOP hakkında bilgi vericem bu firma İSTANBULDA KADIKÖY PASAJINDA dün yani 5 aralık 2009 tarihinde askeri malzeme almak için dükkana girdim orda satıcı serkan diye bir şahıs var abi gel sana fazlasıyla yardımcı olucam dedi bana yok kardeşim ben PAPATYA adlı dükkandan alıcam dedim yok abi sen gel ben süper indirim yapıcam dedi iyi dedim girdim dükkana bir güzel askeri malzemeleri saydı ve şu kalitelidir şunu al dedi bende elemana bak kardeşim vericeğin malzeme beni gittiğim gibi geri getirirmi dedim tabiki abi dedi fazla değilmi bunlar dedim yok abi bunlar daha neki az bile aldın dedi neyse kısa kesiyim 810 tl'lik malzeme verdi bana bende peşin ödedim hiç bir sıkıntı yaşamadık bana abi bir sıkıntı olursa getir değiştirelim fazla gelirse geri verirsin dedi bende eyvallah kardeş dedim çıktım.Eve gittim malzemeleri çıkardım kaliteli ürünler fakat kısa dönem yapıcağım için askerliği baktım aldığım malzemeler çok fazla bende bir torba yaptım ertesi gün götürdüm götürdüğümde fazla değil 160 tl malzeme o bana yardımcı oluruz diyen eleman gitmiş yerine alamayız abi edemeyiz abi diyen bir sahtekar bir çocuk gelmiş aklınızda olsun buradan alışveriş yaparken iki kere düşünün yada alışveriş yaparken 2-3 dükkan dolaşın çünkü burda fiyatlar iki katından daha fazla örnek veriyorum iğrenç kokan ıslak mendil burda 2 tl dışarda 500 kuruş gerisini siz hesap edin.

Unknown said...

Yararlı bilgileriniz için teşekkürler.

Anonymous said...

mal oğlu mal

Anonymous said...

Balıkesirde sınav yeri için söylüyorum:sınava top sakalla at kurukla hatta küpeli bide gidebilirsiz sizi içeri alırlar.

Anonymous said...

İStan bulda sınav nasıl dır bilemem ama ankara MEBs okulunda girenler sanırım şanslılar. BEn 3. günü saat 9-10 gibi gittim sınava yarım saat 45 dakka bekleyişten sonra Aç olanlar için önce bir yemek verdiler :) 50 şer li gruplar halinde alıyorlar zaten. Askeri bir arac grubu alıyor işlemlerin yapılacagı binaya götürüyor. Orda tüm işleriniz hallediliyor. ASkeri araç sizi geri alıyor ve nizamiyenin çıkısına kadar getiriyor bize cıkarken tekrar acsanız yemek yiyebilirsiniz diye tekrar bir teklif geldi ama herkezin o dakikan itibaren düşündüğü tekşey dışarı cıkmatı :) .

Sınav işine geirsek Çok açık söylüyorum saçma sapan bir sınav ve gereksiz...
Sınavda başımızda bir asteğmen vardı istemeden uzun döenem yapılanlardan birisi...

Sorularda birçok yanlışlık var aynı şıktan bikaçtane var , dogru şıkkın olmadıgı 2 şıkkında ddogru oldugu IQ testi gibi bir test ama gereksiz oldugu bariz belli. Ki basımızdaki asteğemen bunun alakası olmadıgını hatta sabah KKK bir yetkiilinin gelip önemli bişeymiş gibi anlatın uğraşşsınlar demiş olması durumu acıklıyor.. SInavdan erken cıkarsanız işiniz erken biter. Bunun için sınava katıldıgıınız grubun tamamının sınavı bitirmesi gerekiyor. Biz 5 kişi için 50 dakka sınavda kaldık...

20dakkada 30 dakikada sınavı halleden gruplar da vardı ki bu öndeki grubun önüne geçmek demek ve 1 saat kazandırıyor işlemlerde...

GÖtürülecek şeyler içinse BAnyo havlusunu unutmayın arkadaşlar...

El havlusu veriliyo ama birçok değişik yerdeden de duygum üzere banyo havlusu sorun.

Traş takımı bu çok önemli tek kullanımlık jiletler alın bir kere kullanın ve atın. Traş olacagınızda yeni kabından acılmıs olsun kullandıgınız jileti atın uzun kullanımlı kaliteli jiletleri tercih etmiyoruz sizin haberiniz olmadan bir başkasıjiletinizi kullanabilir ve öemli hastalıklara sebep olabilir...

Ayak pudarası ve vatka evet unutmayın ayrıca botlarınızı dar almayın arkadaşlar ayaklarınız şişecek çünkü.. iğne iplik çatal iğne unutmayın. ISlak mendil olaki banyo imkanı buladınız işinizi görür...
Yine tek kullanımlık banyo jiletleri.
içlik iççamaşırı zaten veriliyor ama isterseniz yinede yanınızda götürün ilk zamanlarda yıkama olaylarını takip edemeyebilirsiniz ortama uyum sağlayana kadar sizi idare edecek çamaşır larla beraber gidiniz. Telefon kartı mutlaka götürünüz en önemli şeylerden birisidir içeride telefon azlıgının yanısıra telefon kartı da zor bulunan şeyler arasında...
Aka chipli kredi akrtınız varsa şimdiki telefonlar telefon kartı yerine kredi kartı kullandıgınızda da çalışıyor ben kullandım bi sakıncasını görmedim... Cüzdanınızda çok fazla kişisel eştya olmasın resim mesim flan filan sadece kimlikler kartlar para olsun olaki kaybedersiniz diye...

Elektirik elektronik mühendisleri vb ... Doktor, veteriner, diş, hekimi, avukat gibi arkadaşlar yedeksubayın güçlü adayları... eğer uzun dönem istemiyorsanız askere gitme zamanınızı imkanınız varsa uzata bildiğiniz kadar uzatın yaş sınırına gelince zaten sizi almıyorlar uzun dönem :)

Birde dip not : Bu işi nekadar severek yaparsanız nekadar yaptıgınız işten keyif almaya çalışırsanız okadar cabuk eğlenceli geçer askerliğiniz... OFlaya poflaya yana yakıla iş yaparsanız o askerlik bitmek bilmez... KAmpa gitmişssiniz gbi düşünün bol bol spor yapacaksınız sağlıklı yaşam sizi bekliyor. Hepinize hayırlı teskereler

Anonymous said...

herkese ayrı ayrı çok teşekkürler.. eminim benim gibi teslim olmayı bekleyen asker arkadaşlara da çok faydalı olacak paylaşılanlar.. Askere gidecek arkadaşlara şimdiden hayırlı teskereler..

Anonymous said...

Gerçekten hayat kurtaran bir yazı oldu soluksuz okudum aralıkda askerim bende teşekkürler bu güzel yazı için.

Anonymous said...

Çok faydalı bilgiler, teşekkürler...

Anonymous said...

Elinize sağlık. Herkese hayırlı teskereler dilerim.

Anonymous said...

çok kıymetli bilgiler teşekkürler arkadaşlar.. asker adaylarına da hayırlı teskereler şimdiden..

Anonymous said...

Ellerine sağlık...

Anonymous said...

Bugün askerlik yerleri belli oluyor acaba nereden bakabiliriz bu yoruma cevap hayat kurtarır :) aksama kadar cevap verirsen cok mekbule gecer şimdiden saol

Anonymous said...

Birliğe teslim olunmaz birliğe katılınır!

Emrah Ates said...

İnternet üzerinden artık acemi birlikleri sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Askerlik sorgulama işlemini e-devlet üzerinden gerçekleşiyor. ayrıntıları bulabileceğiniz web sayfası http://www.askerliksorgulama.com

Mehmetçik said...

Bilgiler için saol hocam

Ahmet said...

2009 yılından sonra askerlik baya gelişti. Artık yanınızda bir şey götürmenize gerek yok. Her şeyi askeriye veriyor.

Ali said...

Askerlik zor bir görev ama bittikten sonra insan baya rahatlıyor.